Urządzamy kuchnię Twoich marzeń!
Estetyka aranżacji kuchni powinna iść w parze z funkcjonalnością. Przestronne pomieszczenie, wyposażone w wiele praktycznych rozwiązań stanie się jednym z najbardziej przyjaznych miejsc w mieszkaniu i łatwo będzie utrzymać w nim porządek.
Aranżując kuchnie zwróćmy uwagę na to, jaką rolę odgrywają w niej kolory i faktury. Jasne barwy optycznie powiększają przestrzeń, ciemne – zmniejszają ją. Z tego względu nie polecamy ciemnych kolorów w małych kuchniach. Jeśli chcemy sprawić, by nasza kuchnia zyskała niemal laboratoryjny błysk wybierzmy meble o błyszczących frontach, a na podłodze połóżmy błyszczące płytki.
Rozwiązaniem często polecanym przez dekoratorów są sprytne szuflady, szafki i stoliki, które możemy wsunąć w zabudowę gdy z nich nie korzystamy. Do bardzo praktycznych pomysłów należy np. wysuwany z zabudowy niewielki blat roboczy, który po przygotowaniu posiłku możemy wsunąć z powrotem, by odzyskać miejsce. Do wnętrza szuflad warto włożyć natomiast dodatkowe, gotowe przegródki, które ułatwią sortowanie produktów. W ten sposób zachowamy porządek i zyskamy więcej miejsca, nie dostawiając do kuchni kolejnych szaf.
Wygląd i użyteczność
Kolorystyka kuchni ma decydujące znaczenie dla panującego w niej nastroju. Współcześni dekoratorzy wnętrz sięgają nie tylko po jasne, ale także – coraz odważniej – po ciemne kolory. Pamiętajmy że kolor ścian pozostaje dobrze widoczny mimo tego, że większą część ich przestrzeni zajmują meble.
Wybierając podłogę do kuchni, kierujmy się nie tylko jej wyglądem ale także użytecznością. Czyszczenie powierzchni paneli, płytek albo wykładziny powinno być jak najłatwiejsze ponieważ w czasie przygotowywania posiłków nie sposób uniknąć zabrudzeń. Zwróćmy uwagę na to, by powierzchnia podłogi była niepalna i odporna na zarysowania.
Jeśli dokładnie wiemy, jak ma wyglądać nasza kuchnia i nie chcemy iść na kompromis – zamówimy meble na wymiar! Dzięki temu zyskujemy zabudowę w stu procentach zgodną z tym, czego szukamy, mamy również pełną kontrolę nad rodzajem wykorzystanych materiałów, kolorem, rodzajem frontów, blatów itp. Mamy przy tym pewność, że nasza kuchnia jest jedyna i niepowtarzalna, precyzyjnie dopasowana do wielkości i charakteru pomieszczenia.
Kilka dodatkowych porad praktycznych:
01
ZAMIAST TYPOWYCH SZAFEK
Nie wszystkim osobom odpowiada zwarta zabudowa w kuchni. Nawet jeśli meble są jasne i nowoczesne, kiedy zajmują całą ścianę mogą wydawać się nam przytłaczające Dlatego warto zastąpić wiszące szafki na przykład oryginalnymi pólkami albo poszukać wiszących szafek o niestandardowej formie, np. okładających się w asymetryczny wielokąt. Dzięki temu uzyskamy niebanalną i przestronną aranżację, która z pewnością się nam nie znudzi.
02
SZUFLADY I SCHOWKI
Jeśli zamawiamy meble na wymiar lub urządzamy kuchnie w bardzo nowoczesnym stylu pomyślmy, gdzie jeszcze mogą znaleźć się w niej szuflady lub szafki? Wykorzystajmy na nie każdą przestrzeń, która nie zabiera nam wolnego miejsca, a jednocześnie może pomieścić półki lub szuflady. Na środku kuchni planujemy wyspę? Zamierzamy oddzielić aneks kuchenny od sąsiedniego pomieszczenia za pomocą kontuaru? W takim razie zyskujemy dodatkowe miejsce, w które bez szkody dla wyglądu całości możemy wkomponować szuflady, schowki i półeczki.
03
SPRYTNE OTWIERANIE
Kuchenne szafki i szuflady muszą znosić naprawdę wiele. Często przecież zdarza się że próbujemy je otworzyć zabrudzonymi lub tłustymi rękami, ponieważ jesteśmy akurat w trakcie przygotowywania posiłków. Możemy zawczasu ułatwić sobie pracę w podobnych sytuacjach, wybierając meble o odpowiednich zamkach. Są one pozbawione uchwytów – fronty otwiera się za pomocą lekkiego naciśnięcia ich powierzchni.
Kuchnia jak nowa, przez wiele lat!
Twoja wymarzona kuchnia jest już urządzona i nareszcie możesz zacząć z niej korzystać. Chcesz, by służyła Ci przez wiele lat i zawsze prezentowała się nienagannie. Jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek, będzie to możliwe. Przeczytaj, na co warto zwrócić uwagę i o czym koniecznie musisz pamiętać, by Twoja kuchnia nawet za kilka lat wyglądała tak efektownie, jak tuż po remoncie. Jak zatem konserwować meble i urządzenia? O tym kilka zdań poniżej.
Lakierowane fronty mebli wyglądają pięknie, kiedy są idealnie gładkie i błyszczące. Dlatego regularnie usuwaj z nich wszelkie zabrudzenia i plamki, które po wyschnięciu mogą być trudniejsze do wyczyszczenia. Uważaj przy tym, by nie zarysować frontów – w miarę możliwości używaj mydlin zamiast mleczka (często zawiera ono drobiny, które mogą zarysować lakierowaną powierzchnię). Meble przecieraj miękką szmatką lub ściereczką, a następnie wypoleruj na sucho.
W przypadku mebli drewnianych uważaj na to, by po czyszczeniu nie pozostawiać wilgotnej powierzchni do wyschnięcia Jak najszybciej przetrzyj fronty suchą szmatką. Nie narażaj drewnianych mebli na kontakt z parą wodną lub rozlaną wodą, ponieważ drewno nasiąka nią i ulega trwałemu uszkodzeniu. Drobne zarysowania w gładkiej powierzchni można usunąć delikatnie natłuszczając je woskiem do mebli lub wazeliną i polerując.
Za każdym razem zwracaj uwagę również na szczegółowe wskazówki dotyczące czyszczenia mebli, podane przez producenta. Sięgaj po specjalistyczne preparaty do czyszczenia i stosuj je dokładnie według zaleceń opisanych na opakowaniu. Jeśli natomiast masz wątpliwości czy dany preparat nie zniszczy powierzchni frontów, przed jego użyciem przeprowadź próbę w mało widocznym miejscu zabudowy meblowej. Dzięki temu zyskasz pewność, że nieudana próba wyczyszczenia zabrudzeń nie pozostawi rzucających się w oczy plam lub rys.
Konserwacja sprzętu AGD ma znaczenie nie tylko dla estetyki kuchni, ale także dla jej bezawaryjnego funkcjonowania. Dla utrzymania nienagannego wyglądu urządzeń dbaj o regularne czyszczenie kuchenki i lodówki (zwracaj na to uwagę ponieważ – zwłaszcza w przypadku kuchenki – zaschnięte lub przypalone resztki posiłków mogą być bardzo trudne do usunięcia). Front lodówki i kuchenki możesz czyścić szmatką zanurzoną w płynie do mycia naczyń lub mydlinach, do przypalonych plam używaj mleczka do czyszczenia.
Koniecznie pamiętaj o tym, by raz na kilka miesięcy rozmrażać lodówkę i dokładnie czyścić półki i ściany. Dzięki temu żywność będzie przechowywana w higienicznych warunkach. Pamiętaj także o tym, by nie wstawiać do chłodziarki naczyń z gorącymi potrawami (utrudniają chłodzenie wnętrza chłodziarki). Zamykaj zawsze drzwi lodówki, aby zapobiegać przedostawaniu się ciepłego powietrza do środka (z tego samego względu sprawdzaj raz na jakiś czas stan uszczelek, otaczających drzwi – to właśnie dzięki nim w lodówce możliwe jest utrzymanie odpowiedniej temperatury).
Na uszczelki uważaj również w przypadku piekarników. Nieszczelne drzwiczki powodują, że ciepłe powietrze ucieka z piekarnika – zużycie gazu wzrasta i trudno jest uzyskać właściwą temperaturę, potrzebną do przygotowania konkretnej potrawy. Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, kontroluj regularnie stan palników, a zalane woda natychmiast osuszaj (ulatnia się prze nie gaz). Pamiętaj o systematycznym czyszczeniu piekarnika – nie sposób uniknąć w nim pobrudzenia płyty resztkami potraw. Jeśli zaniedbasz systematyczne usuwanie przypalonych resztek, staną się one bardzo trudne do wyczyszczenia, ponieważ mocno przywra do ścianek. Ze względów bezpieczeństwa jakiekolwiek naprawy i przeglądy kuchenki powierzaj zawsze fachowcom.